Voor een voordelige occasion en export!
 
 

BPM Teruggave

 

Hoe krijg ik BPM terug bij het exporteren van een voertuig?


Gaat u een auto of motor exporteren of is dat inmiddels al gebeurd? In dit geval kunt u in aanmerking komen voor teruggave van de rest-BPM. Ten tijde van de eerste tenaamstelling van de auto of motor in Nederland is er bovenop de aanschafprijs een BPM bedrag (belasting van personenauto’s en motorrijtuigen) betaald. Door bij de Belastingdienst een verzoek tot teruggaaf te doen, kan het rest bedrag worden teruggehaald. Let op dat de aanvraag binnen 13 weken na uitvoer in Nederland moet zijn ontvangen door de belastingdienst.


U heeft recht op BPM teruggave als:


Niet voor ieder voertuig kan er BPM worden teruggevraagd, hiervoor dient het voertuig aan een aantal eisen te voldoen:

  • Het voertuig heeft na 16 oktober 2006 een Nederlands kenteken gekregen.
  • Het voertuig is geen schade voertuig.
  • Het voertuig heeft geen grijs kenteken of doet dienst als taxi.
  • Het voertuig heeft de status ‘export’ bij de RDW.
  • Het voertuig is geregistreerd in een ander EER land. Bekijk hier wat de EER landen zijn.*


Voldoet het voertuig niet aan één van deze eisen dan is het helaas niet mogelijk om de rest-BPM terug te vragen.


BPM sneller terugvragen


Wilt u sneller de BPM terug hebben? Dat is mogelijk door middel van een Kraftfahrzeugbrief, ook wel bekend als Duitse Brief. Met een Duitse brief heeft het voertuig binnen enkele dagen een duurzame registratie en kan de aanvraag voor BPM teruggave direct worden gedaan. Wilt u meer informatie over een Duitse brief, lees dan hier verder.

Hoeveel BPM krijgt u terug?


Rest-BPM wordt naarmate het voertuig ouder wordt minder. Des te ouder het voertuig, des lager het bedrag. Iedere maand wordt het rest bedrag met een afschrijvingspercentage verminderd. Het rest bedrag kan worden uitgerekend door gebruik te maken van de afschrijvingstabel van de belastingdienst of veel makkelijker door de handige rekentool onderaan deze pagina te gebruiken. Let op dat het berekende bedrag slechts beperkt geldig is, omdat deze iedere maand opnieuw wordt berekend. In sommige gevallen kan het voorkomen dat een voertuig vrijstelling voor BPM heeft gehad, dit is niet zomaar te achterhalen. Om zeker te zijn dat er voor uw auto BPM terug te vragen is kunt u contact opnemen met de belastingtelefoon via 0800-0749.

Wat moet u aanleveren voor een BPM teruggave?


Voor de teruggave dient u een aantal documenten en gegevens beschikbaar te hebben:


  • Kopie registratiebewijs van het voertuig in EER land
  • Het oude Nederlandse kenteken nummer
  • Kopie paspoort of ander identificatie middel
  • BSN nummer laatst geregistreerde Nederlandse eigenaar
  • Adres gegevens laatst geregistreerde Nederlandse eigenaar


Wilt u uw BPM teruggave vandaag nog regelen? Neem dan direct contact op of maak een afspraak via dit formulier.


Per 1 maart 2021 gaat de Belastingdienst strenger toezicht houden op de exportmarkt voor motorvoertuigen. Voor de teruggaaf van bpm moet het voertuig worden overgebracht naar het land waar de EU-registratie plaatsvindt, een andere EU-lidstaat of EER – land. Het motorrijtuig moet in dat land zijn geregistreerd. Daarom past de Belastingdienst het formulier ‘Teruggaaf bpm wegens export van een in Nederland geregistreerd motorrijtuig’ per 1 maart 2021 aan. U geeft in het nieuwe formulier aan naar welk land en op welke datum het motorrijtuig is overgebracht. Is dit niet hetzelfde land als waar het motorrijtuig ook is ingeschreven, dan krijgt u GEEN teruggaaf.


  
 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info